Dacă ești în etapa în care te informezi înainte să iei decizia de cumpărare a unei case, cu siguranță ai întâlnit expresia casă la roșu. Iar în cazul în care te întrebi ce înseamnă casele la roșu, te invităm să citești noul nostru articol de blog, care îți va explica tot ce implică această etapă de construcție a unei case, precum și avantajele și dezavantajele asociate.
Casa la roșu reprezintă etapa finalizării elementelor structurale ale construcției unei case, cum ar fi fundația, structura de rezistență, zidăria, planșeul și scările interioare, precum și acoperișul. Totuși, toate aspectele legate de tâmplărie sau instalațiile de orice fel și finisajele nu sunt incluse în această etapă, casele fiind gata doar în proporție de aproximativ 30%.
Este important de menționat că termenul casă la roșu se poate referi la orice tip deconstrucție, cum ar fi o casele de lemn, din BCA, cărămidă sau beton. În plus, există și termenul de casă la gri, care face referire la culoarea tencuielii. Această etapă, în care casa este semifinisată, include instalația sanitară, termică și electrică, tencuiala, tâmplăria și izolarea casei. Dacă se vorbește de casă la alb, atunci se face referire la finalizarea tuturor aspectelor legate de finisajele interioare și exterioare. Casele la alb au pereții finisați, gresia, faianța și pardoseala montate. Sunt dotată cu prize, întrerupătoare și obiecte sanitare în baie. Casa la alb este o casă gata de mutat, fiind nevoie doar să achiziționezi mobila, decorațiunile și electrocasnicele.
De obicei, această etapă presupune finalizarea a jumătate din casă.
Una dintre primele acțiuni este realizarea fundației, care este o etapă dificilă și costisitoare. Echipa de construcție trebuie să respecte cu strictețe specificațiile din proiect, iar procesul implică săparea terenului, trasarea perimetrului și turnarea fundației din beton.
După aceea, se trece la ridicarea zidurilor din cărămidă sau BCA, o etapă care poate fi realizată ușor, cu atenție și precizie.
În cazul în care casele sunt proiectate cu mansardă sau etaj, etapa la roșu include și construirea planșeului și a scărilor interioare.
Totodată, trebuie să se stabilească dacă acoperișul și montajul sistemului de învelitoare vor fi incluse în costul casei la roșu.
După cumpărare, o casă la roșu necesită un buget suplimentar pentru a finaliza locuința. Aproximativ jumătate din costul final al acestor case sau chiar mai mult, în funcție de preferințele personale, trebuie alocat pentru etapele următoare: montarea tâmplăriei, instalațiile electrice, sanitare și termice, întrerupătoarele, prizele și corpurile de iluminat, hidroizolarea, termoizolarea, finisajele (gipscarton, gletuirea, gresia, faianța, parchetul, precum, zugrăvirea și numeroase alte detalii). Abia după aceea, casa este predată la cheie și urmează amenajarea spațiului cu mobilier și decor.
Este important să iei în considerare costurile pentru aceste etape suplimentare, care pot varia în funcție de preferințele și necesitățile personale și pot fi scăpate de sub control foarte ușor. În plus, fiecare etapă trebuie realizată cu atenție și precizie pentru a obține rezultatele dorite, iar echipele calificate sunt greu de găsit. De aceea, dacă ești interesat de cumpărare și nu de construcție pe cont propriu, cel mai bine este să optezi pentru o casă la cheie. Contactează-ne chiar acum pentru o ofertă de vânzare și alege una dintre casele finalizate din Liziera de Lac!